Την Κυριακή, 14 Απριλίου, τα εγκαίνια του Μουσείου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου - Στο ίδιο κτίριο έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάζεται την Κυριακή, 14 Απριλίου, στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης.
Το νέο μουσείο στεγάζεται στο σπίτι που έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του και αποκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική του μορφή. Πρόκειται για ένα οίκημα που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και ακολουθεί την λαϊκή αρχιτεκτονική της Ρούμελης.
Στόχος η διατήρηση και η διάδοση της ιστορικής μνήμης
Με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την ανάδειξη της προσφοράς της Άμφισσας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και στην Εθνική Παλιγγενεσία, ο δήμος Δελφών αποφάσισε να στεγάσει στην αναπαλαιωμένη κατοικία Πανουργιά το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να καταστεί νέος πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή της Φωκίδας.
Στον όροφο του κτιρίου στεγάζεται μόνιμη θεματική έκθεση με τίτλο «1821: Όψεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας», με αφήγηση διαρθρωμένη σε πέντε μέρη, όσα δηλαδή και τα δωμάτια του ορόφου. Παράλληλα στο ισόγειο του κτηρίου, θα εκτίθενται περιοδικές εκθέσεις, σχετικές με τη θεματολογία της μόνιμης έκθεσης και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, Καθημερινή Φωκίδας, τη μουσειολογική μελέτη συνέταξε κι επιμελήθηκε η μουσειολόγος Άρτεμις Σταματέλου, με τη σημαντική συνδρομή της Μαιρηνίκης Κουτσούκου, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Θεόδωρου Χρ. Γκούμα μέσω της δωρεάς οικογενειακών κειμηλίων για τις ανάγκες της έκθεσης. Πρόκειται για κειμήλια που ανήκαν στους αφανείς αγωνιστές του 1821 Νικόλαο και Παναγιώτη Γκούμα από την Αγόριανη (Επτάλοφο) Φωκίδας. που με θρησκευτική ευλάβεια διαφύλαξαν οι απόγονοι των ηρώων.
Ο νέος μουσειακός χώρος, έρχεται να προστεθεί στην κατεξοχήν περιοχή μουσείων και μνημείων της πόλης της Άμφισσας, «Γειτονιά των Μουσείων» όπως είναι γνωστή, σε άμεση σύνδεση με το μνημειώδες κάστρο και να ενταχθεί ως επισκέψιμο πλέον σημείο ενδιαφέροντος στις δύο σηματοδοτημένες ιστορικές-πολιτιστικές πεζοδιαδρομές.
«Με το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, δημιουργούμε στην πόλη της Άμφισσας ένα ιδιαίτερης σημασίας εθνικό και ιστορικό αφήγημα και μια πολιτιστική δομή πανελλήνιου ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας τόσο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας» λέει στο prothmema.gr ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως δήμος Δελφών δεν είναι μόνο αρχαία λαμπρή ιστορία, αλλά και νεότερη που θα πρέπει να αναδειχθεί.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο 13,14/4/2019 στην Άμφισσα, στο πλαίσιο εορτασμού της 198ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς.
Η Άμφισσα, Σάλωνα κατά την τουρκοκρατία, ήταν η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που επαναστάτησε κατά των Τούρκων αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821. Ο εορτασμός της σημαντικής επετείου προβλέπεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και αποδίδει τη σημασία απελευθέρωσης του πρώτου κάστρου κατά την Επανάσταση του 1821.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, ξεχωρίζει η αναπαράσταση απελευθέρωσης του κάστρου των Σαλώνων το απόγευμα του Σαββάτου 13/4/2019, με τη συμμετοχή μελών αναβιωτικών ομάδων, συλλόγων, σωματείων κ.α. ντυμένων με παραδοσιακές στολές εποχής. Η αναπαράσταση θα παρουσιαστεί σε τρία δρώμενα. Αρχικά στην Οικία Πανουργιά (18:00), στη συνέχεια στη θέση «Πηγάδια» (19:00) και στη συνέχεια στο Κάστρο (19:30) όπου και θα αναπαρασταθεί η πολιορκία και η απελευθέρωση. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην Πλατεία Κεχαγιά.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το πρωί της Κυριακής 14/4/2019, με Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και στρατιωτική και πολιτική παρέλαση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου που θα τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς.
Στις 13.30 ο κ.Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στην οικία του οπλαρχηγού Πανουργιά.
Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου