Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Οι κρυφές «χάρες» της Αράχωβας





Η Αράχωβα σφύζει από νεωτερισμό και παράδοση, στοιχεία που είναι παντρεμένα αρμονικά με τη «νύμφη του Παρνασσού». Ως χειμερινό θέρετρο, βρίσκεται κοντά σε ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, ίσως και της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, όμως, είναι ότι βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα και πολύ κοντά στην Αθήνα με αποτέλεσμα να είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του άριστου οδικού δικτύου της περιοχής.




«Δικαιολογεί» τη… φήμη της

Η Αράχωβα, όμως, δεν έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια μόνο λόγω του χιονοδρομικού κέντρου. Ανέκαθεν είχε τουρισμό, καθώς ο προορισμός των Δελφών ήταν πάντα επίκαιρος και αξιοθέατο μεγάλου ενδιαφέροντος, γεγονός που καθιστούσε την Αράχωβα «αναπόφευκτο» προορισμό. Έτσι, οι επισκέπτες που καταφθάνουν, γεύονται το μπρούσκο κρασί της, δοκιμάζουν την πασίγνωστη φορμαέλα και αγοράζουν τα καταπληκτικά χειροποίητα παραδοσιακά υφαντά της, που είναι ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η φήμη της, φυσικά, δεν σταματά στα παραδοσιακά της προϊόντα, αλλά βασίζεται και στην προσφορά της στην ελληνική ιστορία, με τον μπροστάρη Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη να αποδεκατίζει τα ασκέρια των Τούρκων στη Μάχη της Αράχωβας.


Έκτοτε, η Αράχωβα αναβαθμίστηκε και έγινε μία από τις ομορφότερες κωμοπόλεις της Ελλάδας. Ο επισκέπτης πρέπει να περιπλανηθεί μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια της και να νιώσει τον παλμό των παραδοσιακών γειτονιών της, όπου ακόμα παίζουν ολημερίς ανέμελα παιδιά. Να ανέβει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, να κατέβει στην όμορφη εκκλησία της Παναγίας και πιο κάτω στην βυζαντινή εκκλησία του Αϊ Γιάννη, να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας για να θαυμάσει τα περίφημα αραχωβίτικα υφαντά και να δει την τέχνη με την οποία φτιάχνεται μια παραδοσιακή αραχωβίτικη φορεσιά. Κι αφού ο επισκέπτης κουραστεί από το περπάτημα, «οφείλει» να πιεί τσίπουρο στα καφενεία στην όμορφη πλατεία του χωριού.


Με τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και προσφορές για όλα τα βαλάντια η Αράχωβα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Γι’ αυτόν το λόγο και διαθέτει το 75% των κλινών φιλοξενίας του νομού. Οι παραδοσιακές γεύσεις της αποτυπώνονται σε όλες τις ταβέρνες και τους χώρους εστίασης και οι επισκέπτες απολαμβάνουν εξαιρετικής γαστριμαργικής ποιότητας φαγητό. Κοντοσούβλι, πίτες, σαρμάδες, φορμαέλα, κοκοτάκια και πολλά ακόμα εδέσματα και γλυκά στην πιο αναβαθμισμένη κλίμακα, τόσο από άποψη εξυπηρέτησης, όσο και περιβάλλοντος. 
Από απόδραση σε απόδραση

Στην Αράχωβα ο επισκέπτης δεν πλήττει ποτέ, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν την επισκεφθεί. Το Χειμώνα η «νύμφη του Παρνασσού» μεταμορφώνεται στο πιο κοσμοπολίτικο μέρος, με μπαράκια, καφετέριες, ταβέρνες, γκουρμέ εστιατόρια, «μοδάτα» καταστήματα και ζαχαροπλαστεία με παραδοσιακά γλυκά και παγωμένα γιαούρτια.


Ωστόσο, κάθε επισκέπτης της Αράχωβας δεν γίνεται να μη «γνωρίσει» τους Δελφούς,
να μη θαυμάσει το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και να μην περάσει από το μαρτυρικό Δίστομο. Αν είναι Καλοκαίρι, τότε θα πρέπει να κατέβει μέχρι τις γαλάζιες παραλίες, που βρίσκονται μια ανάσα δρόμο: Αντίκυρα, Άσπρα Σπίτια, Ιτέα, παραδοσιακό Γαλαξίδι. Το Χειμώνα, βέβαια, εκείνο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όχι άδικα, είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, και μάλιστα μετά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τα τελευταία χρόνια, αποτελέσει ένα από τα τελειότερα και πιο σύγχρονα της Ελλάδας.

Οι κρυφές «χάρες»

Η κοσμοπολίτισσα Αράχωβα έχει, όμως, και άλλες χάρες. Έχει ιστορία, λαογραφία, ήθη και έθιμα που οι σημερινοί Αραχωβίτες τα τιμούν και παρ΄ όλη την ανάπτυξη τα ζουν και προσπαθούν να τα περνούν από γενιά σε γενιά. Πρωτοβουλίες, όπως ο Λαογραφικός Όμιλος Αράχωβας, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Αράχωβας και οι άλλοι αθλητικοί σύλλογοι, δίνουν πνοή και δημιουργούν τις βάσεις για τη συνέχεια της πόλης, όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά ως πολιτιστικό και παραδοσιακό πόλο έλξης. Έχουν, δηλαδή, στόχο να γίνει βίωμα στις νεότερες γενιές, όλα εκείνα που άφησαν κληρονομιά οι παλαιότερες γενιές και είναι πολύτιμα για τις επόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin