Δίχως τουριστικό προϊόν εξακολουθεί να κινείται ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς παγκοσμίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με την επισκεψιμότητα σε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο αλλά και τον τζίρο σε ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις να καταγράφει μείωση της τάξεως του 95%!
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Στη Στερεά Ελλάδα, ανάμεσα στις βουνοκορφές του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης αλλά και στη δαντελωτή ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου, βρίσκεται ένα από τα επιβλητικότερα μέρη στον κόσμο, το Ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.
Ο «Ομφαλός της Γης» κατά τους αρχαίους Έλληνες, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εκεί όπου ο αρχαίος πολιτισμός συναντάει το γαλήνιο Δελφικό τοπίο με τα ελαιόδεντρα, το γαλάζιο του κόλπου της Ιτέας αλλά και τον επιβλητικό όγκο του Παρνασσού!
Ένας ακόμη προορισμός που έχει πληγεί κατά κόρον από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, και ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Δελφών «Φοίβος Απόλλων» Γιάννης Παπαθανασίου «η κατάσταση στους Δελφούς, από τότε που ξεκίνησε η μετάλλαξη της οικονομίας, είναι να έχουμε ένα μηδενικό προϊόν’ δεν υπάρχει προϊόν στην περιοχή» προσθέτοντας ότι εφόσον δεν βρεθεί κάποια δραστική λύση σχετικά με τον κορωνοϊό, παραμένει άγνωστο το πότε θα επανεκκινήσει ο τουρισμός στην περιοχή.
Βασισμένοι στο συνάλλαγμα
Εξηγώντας την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες της περιοχής, ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει ότι οι Δελφοί είναι ένας προορισμός που στηρίζεται, κατά βάση, στο συνάλλαγμα των επισκεπτών από όλον τον κόσμο. «Αυτό δεν υπάρχει, κατά συνέπεια δεν υπάρχουν και θέσεις εργασίας, δεν υπάρχουν έσοδα για το κράτος» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Παπαθανασίου και προσθέτει «αυτό το προϊόν που είναι πολύ βασικό για την ελληνική οικονομία, διότι οποιοσδήποτε ταξιδεύει αφήνει χρήματα σ’ όλη τη ροή του (ξενοδοχεία, εστιατόρια, περίπτερα, εμπορικά μαγαζιά), αυτή λοιπόν η μόχλευση που είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία, δεν υπάρχει».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δελφών Γιάννης Παπαθανασίου (φωτ. Ν.Χιωτοπούλου)
Ασία, Αμερική, Ευρώπη
Μπορεί οι Δελφοί να συγκαταλέγονται, μέχρι πριν την πανδημία του κορωνοϊού, στους 12μηνης δράσης προορισμούς, με τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο, τη μετά κορωνοϊό εποχή, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν ανάσα.
Οι βασικές αγορές που τροφοδοτούν την περιοχή είναι η Ασία, η Βόρεια και Νότια Αμερική αλλά και η Ευρώπη.
Σε ερώτησή μας προς τον πρόεδρο των ξενοδόχων των Δελφών κ. Παπαθανασίου, σχετικά με την εγχώρια αγορά, εξηγεί ότι ναι μεν κινείται, ωστόσο «οι μεγάλοι προορισμοί θέλουν εισροή τουριστών απ’ όλον τον κόσμο, δεν μπορούν να καλυφθούν, να κρατηθούν μόνο από τους Έλληνες. Το φρέσκο χρήμα έρχεται από τις ξένες αγορές και εκεί θα πρέπει να δώσουμε βάση, όσο δεν πετάνε πτήσεις από Ασία και Αμερική, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό» επισημαίνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δελφών.
Έτσι, εν μέσω φθινοπώρου, εποχή που μαζί με την άνοιξη θεωρούνται για την περιοχή υψηλή περίοδος επισκεψιμότητας, οι διανυκτερεύσεις στους Δελφούς είναι παρά ελάχιστες, σχεδόν μηδενικές.
Σεζόν τύπου νησιού
Σ’ ότι αφορά το μέλλον της τουριστικής περιόδου στους Δελφούς που αριθμεί 25 ξενοδοχεία με 3.500 κλίνες όπως προβλέπει ο κ. Παπαθανασίου «από ότι φαίνεται και το 2021, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, Ιούλιο θα είναι στο μηδέν’ θα πάμε σε μια σεζόν τύπου νησιού, αλλά όχι μ’ αυτήν την ένταση, δηλαδή 60 -70 μέρες σεζόν» λέγοντας ότι εάν δεν υπάρξει κάποια δραστική υγειονομική αλλαγή, οι πληρότητες θα είναι πενιχρές, της τάξεως του 3%-5%.
Να σημειώσουμε ότι αυτήν την περίοδο στους Δελφούς λειτουργούν – υπολειτουργούν τρία ξενοδοχεία, υπάρχουν όμως και αρκετές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι στη διάθεση των όποιων επισκεπτών.
Επισκεψιμότητα
Σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τους Δελφούς, όπου το 80% της επισκεψιμότητας αφορά το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο και ένα 20% εστιάζει στο περιβάλλον και το καλό κλίμα (σ.σ. δεν έχει καθόλου υγρασία, ούτε πολύ ζέστη αλλά ούτε και πολύ κρύο) με διανυκτερεύσεις –προ κορωνοϊού- κατά μέσο όρο 20.000 άτομα το μήνα, που μπορεί να φτάσουν και τις 40.000, η μετά κορωνοϊός εποχή, έχει αφήσει για τα καλά το στίγμα της και στην επισκεψιμότητα στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.
Σύμφωνα με την κίνηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2020 στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών καταγράφηκαν 22.985 επισκέψεις έναντι 142.534 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μείωση της τάξεως του 83,9%.
Στον αρχαιολογικό χώρο αντίστοιχα καταγράφηκαν 34.485 επισκέψεις για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2020 έναντι 192.780 το αντίστοιχο περσινό (-82,1%).
Για το μήνα Ιούνιο 2020 το κατώφλι του μουσείου των Δελφών πέρασαν μόλις 450 επισκέπτες (σ.σ. τον Ιούνιο του 2019 ήταν 27.842) σημειώνοντας μείωση 98,4% και στον αρχαιολογικό χώρο εισήλθαν 1.899 επισκέπτες έναντι 44.165 τον Ιούνιο του 2019 (-95,7%).
Να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία των μουσείων ανεστάλη από τις 14 Μαρτίου 2020 εφαρμόζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού και επαναλειτούργησαν στις 16 Ιουνίου 2020. Αντίστοιχα, οι αρχαιολογικοί χώροι επαναλειτούργησαν στις 17 Μαΐου 2020.
https://www.grtimes.gr/oikonomia/tourism/delfoi-mideniko-to-proion-ston-omfalo-tis-gis?_route_=oikonomia/tourism/delfoi-mideniko-to-proion-ston-omfalo-tis-gis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου